AI untuk Rakyat - MyDIGITAL
Skip links

AI untuk Rakyat

Pengenalan

'AI untuk Rakyat' adalah program pembelajaran kendiri dalam talian, direka untuk meningkatkan pemahaman dan kesedaran orang ramai terhadap AI. Ia mudah diakses dan menarik untuk Rakyat dari pelbagai kumpulan umur, latar belakang, dan lokasi geografi di seluruh Malaysia.

Boleh diselesaikan mengikut kadar kemampuan sendiri

Program dan soal selidik boleh diselesaikan mengikut kadar kemampuan sendiri

Diselesaikan dalam tempoh 4 jam

Boleh diselesaikan dalam tempoh 4 jam untuk 2 modul

Lencana digital yang boleh dimuat turun akan diberikan

Bagi setiap modul yang berjaya diselesaikan, lencana digital yang boleh dimuat turun akan diberikan

4 bahasa (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Tamil dan Bahasa Mandarin.)

Program ini disediakan dalam 4 bahasa (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Tamil dan Bahasa Mandarin.)

Bahagian 1 - AI AWARE

Bahagian ini direka khas untuk memperkenalkan konsep asas AI. Ia direka untuk mereka yang baru mengenali AI atau ingin mengukuhkan pemahaman asas mereka tentang subjek tersebut.

Definisi AI

Menerangkan konsep AI, skop, dan keupayaannya.

Kecerdasan Manusia

Membincangkan nuansa kognitif manusia dan bagaimana AI meniru beberapa aspek.

AI vs Bukan-AI

Mengenal pasti perbezaan antara sistem berasaskan AI dan mesin tradisional.

Menghilangkan Mitos

Menangani dan membetulkan mitos-mitos umum tentang teknologi AI.

Bahagian 2 - AI APPRECIATE

Bahagian ini akan mengupas dengan lebih lanjut tentang aplikasi dan impak AI, menyasarkan mereka yang telah mempunyai pengetahuan asas tentang AI dan ingin mengetahui tentang implikasi penggunaan AI secara lebih meluas

AI Domain

Mengkaji bidang seperti Pembelajaran Mesin, Pemprosesan Bahasa Semula Jadi, Robotik & Penglihatan Komputer, dengan mengilustrasikan aplikasi dunia nyata mereka.

Impak Industri

Menerangkan peranan transformatif AI di sektor-sektor seperti penjagaan kesihatan, kewangan, dan pendidikan.

AI Bertanggungjawab

Membincangkan prinsip penggunaan AI yang beretika, termasuk ketelusan, keadilan, privasi, dan tanggungjawab.

Kerisauan Etika

Menangani cabaran seperti penggantian pekerjaan, privasi data, kecenderungan algoritmik, dan impak masyarakat penerimaan AI.

Bahagian 1 - AI AWARE

Bahagian ini direka khas untuk memperkenalkan konsep asas AI. Ia direka untuk mereka yang baru mengenali AI atau ingin mengukuhkan pemahaman asas mereka tentang subjek tersebut.

Bahagian 2 - AI APPRECIATE

Bahagian ini akan mengupas dengan lebih lanjut tentang aplikasi dan impak AI, menyasarkan mereka yang telah mempunyai pengetahuan asas tentang AI dan ingin mengetahui tentang implikasi penggunaan AI secara lebih meluas
Bagaimana untuk Daftar?
Step 1

Langkah 1

Masukkan maklumat anda di ruang yang disediakan

Langkah 2

Klik pada kotak semak untuk pengesahan ‘I’m not a robot’

Langkah 3

Klik untuk menerima OTP melalui SMS pada nombor telefon bimbit yang diberikan

Langkah 4

Masukkan OTP dan klik daftar

AI untuk Rakyat
A Self-learning Online Programme for The Nation

Soalan Lazim

AI untuk Rakyat ialah program pembelajaran kendiri dalam talian yang direka untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang Artificial Intelligence di negara ini. Ia bertujuan untuk mendedahkan AI kepada orang ramai dari semua lapisan masyarakat – pelajar, ibu bapa yang tinggal di rumah, profesional dalam apa jua bidang, warga emas – sesiapa sahaja yang berminat untuk mengetahui tentang AI dengan lebih lanjut.

Program ini adalah untuk sesiapa sahaja yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang AI. Ia bukanlah untuk memahirkan/melatih atau menjadikan sesiapa sahaja sebagai pakar AI, tetapi untuk memberikan pemahaman asas tentang AI dan pemerkasaan pengetahuan yang cukup untuk berkomunikasi tentang AI. Program ini tersedia dalam 4 bahasa:
Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil. Keseluruhan kandungan adalah serasi dengan pelbagai aplikasi cakap balik untuk menjadikannya boleh diakses sepenuhnya oleh orang kurang upaya penglihatan.

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: AI Aware, dan AI Appreciate. Kedua-dua bahagian boleh disiapkan dalam masa kira-kira empat jam.

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: AI Aware dan AI Appreciate dan termasuk yang berikut –

  • Pemahaman asas AI, aplikasinya, dan mitos serta salah tanggapan tentang AI.
  • Pengetahuan tentang domain utama AI - Computer Vision (Visi Komputer), Natural Language Processing (Pemprosesan Bahasa Semula Jadi) dan Statistical Data (Data Statistik); kesannya terhadap pelbagai industri, AI Ethics (Etika AI) dan prinsip AI yang bertanggungjawab.

Mana-mana peranti pintar seperti Telefon Pintar, Komputer riba atau Desktop dan sambungan internet yang baik dengan lebar jalur minimum 512kBps adalah prasyarat untuk program ini.

Pertama, setelah selesai kedua-dua peringkat program, anda akan dapat mengetahui lebih lanjut tentang AI dan menjadi cukup yakin untuk bercakap tentang teknologi ini yang dianggap sebagai kuasa yang boleh memacu masa depan. Kedua, anda akan dianugerahkan dengan dua lencana digital – AI Aware dan AI Appreciate. Anda juga mungkin ingin memberitahu tentang lencana ini kepada rakan dan keluarga anda di media sosial dan secara luar talian.

Program ini telah direka bentuk untuk membolehkan rakyat mengambil langkah pertama mereka ke arah dunia inklusif AI. Ia tidak mengakui dapat memberi kemahiran/melatih atau menjadikan sesiapa sahaja pakar AI. Tujuan program ini adalah untuk memberikan pemahaman asas tentang AI dan memperkasakan peserta supaya boleh bercakap mengenainya.

Dengan pengetahuan yang diperoleh daripada program ini, para peserta boleh membuat rancangan pembelajaran kendiri untuk perjalanan penerokaan AI mereka. Mereka boleh memilih domain yang mereka minati dan memulakan perjalanan pembelajaran AI kendiri mereka yang akan membawa mereka langkah demi langkah melalui topik minat mereka.

Ya, anda boleh menggunakan butang “TAMBAH SUB PENGGUNA” yang boleh diakses di bahagian tetapan selepas log masuk. Ini juga menangani kebimbangan mereka yang tidak mempunyai nombor telefon bimbit tetapi masih berminat untuk mendaftar untuk program ini.

Untuk mengakses program ini, pengguna perlu mendaftar dengan nombor telefon bimbit mereka, di mana OTP (kata laluan sekali guna) akan dihantar ke telefon bimbit berdaftar untuk tujuan pengesahan sahaja.